Bewustzijn

Er wordt heel veel over bewustzijn gesproken. Het vergroten van je bewustzijn, maar ook bewuster leven bijvoorbeeld. Zelf ben ik lang op zoek geweest naar wat bewustzijn nu precies is en betekent. En hoe langer ik hiermee bezig ben en mijn bewustzijn train, hoe beter ik het ga begrijpen. En in het begrijpen ligt voor mij persoonlijk een belangrijke sleutel. Doordat ik bewustzijn beter ga begrijpen, verhoog ik mijn motivatie om te oefenen en door de combinatie van begrijpen en oefening, ga ik steeds meer bewustzijn ervaren. En op deze manier til ik mezelf steeds naar een hoger plan en voel ik me steeds beter, ik leef immers steeds bewuster. 

Maar wat is bewustzijn nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk om ons bewustzijn te vergroten? Om het concept bewustzijn te begrijpen en je helpen het proces van bewustzijn bij jezelf in gang te zetten, ga ik je in deze blog zo duidelijk mogelijk uitleggen wat er met bewustzijn en het verhogen van je bewustzijn bedoeld wordt, maar ook waarom het zo waardevol is om bewustzijn te oefenen.

N.B. Er is ook een podcast versie van dit blog beschikbaar. Naar podcast over "Bewustzijn" >>

Alles is energie

Om deze blog en alles wat ik hierin vertel goed te kunnen begrijpen, moet je weten dat alles energie is. Alles wat je kunt waarnemen. Ook wij mensen zijn energie. Als je dit nog nooit gehoord hebt, kan dat wat gek klinken. Maar laat het me uitleggen. Wij zijn energie, omdat we bestaan uit moleculen, die weer bestaan uit nog kleinere deeltjes (de atomen) en die atomen zijn als je hier nog verder op inzoomt tolletjes van energie die voortdurend draaien en trillen. 

Probeer je dus eens voor te stellen dat we eigenlijk bestaan uit tolletjes van energie. We kunnen dit met het blote oog niet zien, maar al zouden we ons onder een microscoop leggen dan is dat wel wat we waarnemen: tolletjes van energie die voortdurend draaien en trillen. En de energie die trilt doet dit op een bepaalde frequentie. Energie kan hoog en snel trillen, maar ook laag en langzaam en alles wat daar nog tussenin zit. 

Wij, als mens, trillen echter niet de hele tijd op dezelfde frequentie. Dat komt omdat wij uit verschillende lagen zijn opgebouwd. We hebben niet alleen een fysiek lichaam (het lichaam dat we kunnen zien en aanraken), maar ook onder andere een mentaal lichaam (onze gedachten) en een emotioneel lichaam (onze gevoelens). En afhankelijk van hoe goed deze lagen functioneren, kan de trillingsfrequentie van die betreffende laag ook variëren. Wil je wat meer achtergrond informatie over hoe het kan dat we energie zijn en wat de verschillende lagen betekenen dan raad ik je de gratis minicursus “Lekker in je vel” aan. Hierin leg ik het energetische principe gedetailleerder uit.

We zenden de hele dag trilling uit

Wij mensen zijn dus energetische wezens die trillen op een bepaalde trillingsfrequentie, op verschillende lagen. En deze trilling zenden we vervolgens uit. De hele dag door, elk moment van de dag. Zitten we over het algemeen in een hogere trillingsfrequentie, dan voelen we ons fijn en zitten we lekker in ons vel. Zitten we vooral in een lage trillingsfrequentie, dan voelen we ons minder fijn.

Dus, voel je je best fijn nu, dan is je trillingsfrequentie nu hoog. Heerlijk :) Misschien voel je je niet zo lekker vandaag. Dat kan natuurlijk ook. Je energetische trillingsfrequentie is dan over het algemeen wat lager vandaag. Je zou kunnen denken: dit is zoals het is. Vaak is het namelijk zo dat we de manier waarop we ons voelen laten bepalen door dat wat we de hele dag door meemaken. Maken we veel vervelende dingen mee, of hebben we veel zorgen, dan voelen we ons minder goed dan wanneer we fijne en leuke dingen meemaken en niet zo veel zorgen hebben. Daardoor lijkt het alsof we geen of weinig invloed hebben op hoe we ons voelen. Maar het mooie is…. Je hebt wel invloed op hoe je je voelt, los van wat je meemaakt.  

Jouw focus bepaalt je trillingsfrequentie

Weet je nog dat ik je net vertelde over de verschillende lagen: je fysieke, je mentale en je emotionele laag. Jij bent in staat je op de verschillende lagen af te stemmen. Dit doe je door je aandacht te richten op een bepaalde laag oftewel je bewust te worden van een laag. En afhankelijk van op welke laag je je afstemt, wordt die betreffende trillingsfrequentie sterker. Jij kunt dus als het ware zelf bepalen welke trillingsfrequentie je aanneemt. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe dit principe werkt en hiermee oefenen. Je moet je er dus bewust van worden. 

Voorbeeld 1

Ik wil dit principe graag even toelichten d.m.v. een voorbeeld. Ik heb het net al even gehad over onze mentale laag, de laag van onze gedachten. Als je je aandacht richt op deze laag, oftewel je afstemt op deze laag, dan neem je de betreffende trillingsfrequentie van die gedachten aan. Bijvoorbeeld. Het regent buiten. Dan kun je de gedachte krijgen: "Gatver het regent. Ik moet zo door deze bui heen en ik word nat. Hier heb ik geen zin in". Als je deze gedachte aandacht geeft, krijg je er waarschijnlijk flink de balen in en komen er nog meer vervelende gedachten over die regen. Misschien denk je wel aan de vorige keer toe je zo nat werd in de regen en dat je kletsnat op je werk aankwam en geen nieuwe kleren bij had. Dat kunnen allemaal vervolggedachten zijn van het feit dat het buiten is gaan regenen, wat een negatieve gedachte triggerde. 

Waar het hier om gaat is, is dat zodra je je gedachten volgt,  je je bewustzijn naar die laag toe brengt. En wat gebeurt er dan als je je aandacht richt op die gedachten? Dan verandert je trillingsfrequentie en ga je dus trillen op de frequentie van die gedachten. En afhankelijk van wat op dat moment de frequentie is van die laag is (bijvoorbeeld in het geval van de regen zijn het negatieve gedachten), neem je als het ware die trillingsfrequentie aan en ga je je identificeren met die laag en voel je je dus niet fijn. Je gaat mee in de lagere trillingsfrequentie en stemt je dus af op die betreffende trillingsfrequentie. Hierdoor trek je ook steeds meer aan van die trilling. Gelijke trillingen trekken elkaar immers aan, want dat is de wet, de wet van de aantrekking. Maar, zodra je je bewustzijn zou richten op een andere gedachte, bijvoorbeeld een positieve (je zou dus bijvoorbeeld kunnen denken: "Balen dat het regent, ik word dan wel nat, maar ik hoef vanavond de planten niet te sproeien en dat scheelt me tijd") dan gebeurt er precies het tegenovergestelde. Je stemt je af op de hogere trillingsfrequentie van die gedachte en het bijbehorende gevoel dat hierdoor wordt getriggerd heeft ook een hogere trillingsfrequentie. Gevolg is dat je je fijner zult voelen. Je stemt je immers af op die vibratie van de positievere gedachte en trekt hiermee een overeenkomstig gevoel naar je toe.

Voorbeeld 2

Je bent nu deze blog aan het lezen en je probeert je te concentreren op wat ik heb geschreven. Kijk eens wat er gebeurt tijdens het lezen. Let er eens op wat je denkt, maar ook hoe je je voelt, terwijl je mijn blog leest. Misschien vind je het wel ingewikkeld wat ik allemaal vertel. Of misschien dwaal je wat af met je gedachten en kun je de focus niet op het lezen houden. En die observatie is interessant en ik leg je nu uit waarom. 

Je stemt je momenteel af op het verhaal dat je leest en dit roept gedachten bij je op. Je vindt iets van wat ik schrijf. Is dat positief en word je enthousiast, dan stijgt je trillingsfrequentie. Is dit negatief, dan krijg je kritische gedachten nu en misschien wel een vervelend gevoel en daalt je trillingsfrequentie.

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken “Wat je hier schrijft vind ik absolute bullshit. Ik geloof er niets van” Je zou dan geïrriteerd kunnen raken en mij een irritante, zweverige muts vinden bijvoorbeeld. Of misschien krijg je gedachten erover dat je het verhaal ingewikkeld vindt en roept dit frustratie bij je op. Hoe dan ook. Als gevolg van deze gedachten en gevoelens die je nu mogelijk krijgt zou het kunnen zijn dat je mij nu de schuld gaat geven van je irritatie bijvoorbeeld. Ik heb immers in mijn blog dingen geschreven die jou irriteren. Als je je aandacht op die irritatie blijft richten, zul je waarschijnlijk nog veel meer dingen ontdekken die die irritatie vergroten en in stand houden. Je hebt je namelijk onbewust afgestemd op de trillingsfrequentie van irritatie en aangezien gelijke trillingen elkaar aantrekken, zullen er meer gedachten en gevoelens opkomen die dit versterken. 

Tenzij je bewustzijn gaat ontwikkelen, want dan begin je te doorzien wat er gebeurt in dit soort situaties. Je neemt de irritatie bij jezelf waar en je wordt je ervan bewust welke gedachten hieraan ten grondslag liggen en komt tot het besef dat ik op zich helemaal niet zo’n irritant persoon ben, maar dat ik blijkbaar iets geschreven heb dat irritatie in jou triggert, waardoor jij je zo voelt als dat je je nu voelt. Als je dit verder gaat onderzoeken, kom je erachter wat je overtuigingen zijn in deze situatie. En met deze overtuigingen kun je vervolgens aan de slag gaan en vervangen door beter voelende overtuigingen en gedachten, zodat de irritatie zakt. Je richt je aandacht dus niet verder op de gedachten die de irritatie veroorzaken, maar gaat op zoek naar andere, beter voelende gedachten, omdat je het besef vergroot dat het de manier is waarop jij tegen de situatie aankijkt die maakt dat je een bepaald gevoel ontwikkelt. Door deze bewustwording verandert je focus en zul je gedachten produceren met een hogere trillingsfrequentie, die vervolgens gelijksoortige gedachten aan zullen trekken. Gevolg is dat je minder irritatie zult voelen.

Switchen van trillingsfrequentie

Op de manier zoals in bovenstaande 2 voorbeelden beschreven, switch je de hele dag door in trillingsfrequentie. Bij veel mensen gebeurt dit echter onbewust. Gedachten komen en gaan, de hele dag door. Wat we vaak niet beseffen is dat we zelf niet denken. We worden gedacht. Het overkomt ons. Jij bepaalt grotendeels zelf niet welke gedachte je nu denkt en over 2 minuten. Gedachten komen en gaan en zijn afhankelijk van de dingen die we meemaken en meegemaakt hebben. Alles wat we de hele dag door met onze zintuigen waarnemen, triggert bepaalde gedachten. En als je dit geklets in je hoofd klakkeloos volgt met je aandacht, dan triggeren dit de bijbehorende gevoelens. Je stemt je dus onbewust de hele dag af op een bepaalde trillingsfrequentie. En hierdoor identificeer je je dus met je gedachten en gevoelens, waardoor je er helemaal door opgeslokt kunt worden en het net voelt of je een en al angstig bent of alsof je een en al boosheid bent.

Gelukkig is je trillingsfrequentie niet elk moment van de dag hetzelfde. Op sommige dagen of momenten is die vibratie hoger dan op andere dagen, afhankelijk van op welke laag jij je afstemt. Daarom voelen we ons soms fijn en soms minder fijn. Zodra je je hiervan bewust gaat worden, kun je ervoor kiezen je aandacht te veranderen van richting, oftewel je bewustzijn te richten op datgene dat een hogere trillingsfrequentie veroorzaakt. Ook al komen gedachten en gevoelens zomaar in je op, jij bepaalt wel of je er aandacht aan geeft. 

De waarnemer

En hier komen we bij ons bewustzijn. Bewustzijn is eigenlijk niets anders dan de waarnemer in jou. Het is dat deel van jou dat onder andere je lichaam, je gedachten en je gevoelens waarneemt. Zodra jij je vaker afstemt op de waarnemer in jou, nemen negatieve gedachten en de nare gevoelens die hierbij horen af.

Voorbeeld 3

Stel je voor je wordt je bewust van hartkloppingen die je voelt in je fysieke lichaam. Het is de waarnemer in jou die dit observeert. Als het hierbij blijft is er geen probleem. Je neemt de hartkloppingen waar. Punt. Maar wat gebeurt er dan bijvoorbeeld? De kans is groot dat je hier vrijwel meteen een gedachte bij krijgt, het mentale lichaam laat van zich horen. En afhankelijk van je levenservaringen en je overtuigingen zou je kunnen denken: "Ojee, wat is dit? Als ik maar geen hartaanval krijg". Hierdoor wordt het bijbehorende angstige gevoel door het emotionele lichaam getriggerd. En als je blijft hangen in deze angst wordt zelfs de bijbehorende lichamelijke reactie versterkt. Dat betekent nog meer hartkloppingen, zweten, versnelde ademhaling en alles wat een angstig gevoel nog meer aan lichamelijke reacties kan triggeren. En zo zit je in een versterkende vicieuze cirkel met constante aandacht op je gedachten, je gevoel en je lichamelijke reacties. Niet fijn, kun je je misschien wel voorstellen. 

Als je je bewust wordt van de waarnemer in jou, kun je de hartkloppingen er laten zijn, zonder dat je hoofd er een verhaal van maakt. Vervolgens kun je actie ondernemen. Voel je deze hartkloppingen voor het eerst of heb je ooit iets aan je hart gehad, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Onderneem dan ook de betreffende actie. Blijf je echter hier ook bewust van je gedachten. Nemen je gedachten een loopje met je en lig je in je hoofd al op de eerste hulp of nog erger, ben je hier bewust van. Het verergert hoe dan ook je angstgevoelens en waarschijnlijk ook de fysieke klacht. Maar misschien zijn deze hartkloppingen een vaker voorkomend probleem en ben je al lichamelijk gecheckt door een arts? Dan is de kans groot dat er niets aan de hand is, maar doordat je je aandacht richt op je hartkloppingen, je negatieve gedachten en gevoelens hierover versterk je deze frequentie en trek je meer van dezelfde gedachten en gevoelens aan en voel je je op dat moment steeds ellendiger.

Onbewuste versus bewuste afstemming

Met eigenlijk al deze voorbeelden zie je dus dat, afhankelijk van waar jij je bewustzijn op richt, je je anders kunt gaan voelen en situaties anders kunt ervaren (los van wat de uitkomst is van de situatie). Het is op dat moment namelijk zoals het is. Punt. En feit is dat we ons een groot deel van de dag afstemmen op onze gedachten, onze gevoelens of ons lichaam. Dit doen we dus meestal onbewust. Onze aandacht wordt zo de hele dag door van links naar recht geslingerd, van ons lichaam en de pijntjes die we al dan niet ervaren, de gevoelens die we hebben en de gedachten die door ons hoofd gaan. Onze vibratie kan op deze manier van hoog naar laag gaan. En alle kanten op. Op deze manier lijkt het ons allemaal te overkomen en anderen krijgen vaak de schuld van hoe we ons voelen. Zo geven we bijvoorbeeld een collega de schuld omdat hij of zij iets gezegd heeft dat ons een rotgevoel geeft, we mopperen op de automobilist die ons afsnijdt in het verkeer, we worden angstig van het nieuws dat we horen, we worden verdrietig van het leed dat we om ons heen zien…. 

En dat alles omdat we niet geleerd hebben dat wij energetische wezens zijn, die in staat zijn om onze aandacht te richten en hiermee invloed uit te oefenen op onze trillingsfrequentie. En als we leren ons bewustzijn hierop te vergroten en ons af te stemmen op de waarnemer in ons, dan verhogen we ter plaatse onze trillingsfrequentie en trekken we meer van deze hoge trilling aan met als gevolg dat we ons langzaam aan steeds fijner gaan voelen.

Bewustzijn vergroten: train de waarnemer in jou!

Ik hoop dat je met de uitleg in deze blog en de voorbeelden je een voorstelling kunt maken van wat er gebeurt als je leert je bewustzijn te vergroten. Je zult namelijk merken dat je je steeds minder vaak en vooral ook minder lang afstemt op je fysieke, mentale en emotionele laag. Hierdoor nemen je piekergedachten af en je verliest je niet meer zo snel en zo lang in negatieve gevoelens als angst, boosheid en verdriet. Je leert zelf bewuster waar jij je aandacht, oftewel je bewustzijn, op wilt richten. En dat betekent dus dat je leert je aandacht steeds minder vaak te richten op je fysieke, mentale of emotionele lichaam, maar je aandacht te richten op de waarnemer in jou. Je leert dus als het ware de waarnemer in jou te trainen. En dat is het mooie. De waarnemer in jou heeft de hoogste trillingsfrequentie. De waarnemer in jou denkt en voelt namelijk niet. De waarnemer in jou neemt alleen waar. 

Het klinkt misschien nog allemaal wat abstract, maar dat komt omdat je het nog niet ervaren hebt. Als je dit gaat oefenen, komt de ervaring vanzelf. Dus als jij leert steeds vaker je aandacht te richten op de waarnemer in jou, verander je dus je frequentie en dus ook je punt van aantrekking en trek je vervolgens steeds meer van datgene aan dat past bij de hoge trillingsfrequentie waar jij je op richt. De wet van de aantrekking werkt namelijk altijd en volgt puur waar jij je aandacht op richt, waar jouw bewustzijn op gericht is. 

Dus: voel jij je een groot deel van de dag niet fijn, kijk dan eens kritisch waar jij je aandacht op richt? Op welke gedachten ligt jouw focus? Op welke gevoelens richt jij je aandacht? Op welke lichamelijke ongemakken stem jij je af? Als je dit bewustzijn vaker oefent, dan ben jij op den duur in staat om je focus, je aandacht, je bewustzijn te vergroten, zodat je punt van aantrekking verandert en dus ook de manier waarop jij in je vel zit. Uiteraard verander je dit niet van vandaag op morgen, het is een proces. Maar het is echt het proces van steeds lekkerder in je vel zitten en het enige dat je hiervoor nodig hebt is motivatie, training, geduld en vertrouwen!

Liefs,

Birgit